Foto's van de 2017 concerten zijn geplaatst en of worden geplaatst in het fotoalbum.

Concert, Kees Alers en Jan Pieter Lanooy 25 augustus 2016.

Mandoline orkest Estrellita, concert  26 juni 2016

__________________________________________________________________________________________________________

Magma-duo       26 mei 2016

Emmy Storms    Viool
Cynthia Liem      Piano

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

In 2015 vonden er ter gelegenheid  van het 200 jarig bestaan van het van Hirtum orgel in de Ledevaertkerk concerten plaats.

Een verslag en foto's van het concert in juni door Rob Nederlof en Lex Bergink, zie hieronder

In juli was er een concert van Kiki Luitwieler (mezzo sopraan) en Tannie van Loon (orgel). Tijdens dit concert vond de muzikale premiere plaats van het lied "aarde en licht", het gedicht van Pien Storm van Leeuwen dat door Daan Manneke op muziek is gezet. Zie fotoalbum

In augustus was er een uitvoering van de dichters Pien Storm van Leeuwen en Olaf Douwes Dekker. Zij namen u samen met organist Gerben Mourik mee op een poëtische reis langs de rivier De Mark.

Een verslag met foto's  zie hieronder.

Verslag van het concert van Rob Nederlof en Lex Bergink

Op donderdagavond 18 juni hadden zich ongeveer 50 mensen verzameld in de Ledevaertkerk om naar de combinatie ‘’orgel en hobo’’ te komen luisteren.De uitvoerenden waren Rob Nederlof op orgel en Lex Bergink op hobo. Beide musici hebben hun opleiding ooit genoten aan het Brabants conservatorium in Tilburg. Toen ik het programma bij binnenkomst ontving werd ik meteen enthousiast van wat ik daarop zag staan.
Enthousiast, maar ook erg benieuwd, want Nederlof had onder andere twee grote orgelwerken geprogrammeerd… en dat op ons, in omvang, bescheiden Van Hirtum/Van Druten orgel zonder tongwerken, met één manuaal en met een aangehangen pedaal.
De aanpak van Nederlof was verbluffend. Zeer precies orgelspel en een uitgekiende registratie zorgde voor een beleving alsof we in een kathedraal zaten. In de combinatie met hobo was zijn begeleiding steeds prachtig ondersteunend, deze mannen spelen al jaren lang samen, dat was te horen en te beleven. Naast de Barok muziek was de Pastorale voor orgel van Jan Vermulst (20ste eeuw) een goedgekozen middenstuk. Met de strijkende VioladiGamba en de Prestant een warm bad van geluid. Het hobo spel van Bergink was steeds fris en met veel gevoel voor richting. De ontelbare loopjes in de Sonate in g van CPE Bach, samen met een grote ademtechniek en inzicht in deze muziek maakte het geheel een groot plezier om te beluisteren. Het publiek was geconcentreerd en stil, men vergat gewoon te hoesten ( grapje ), een bewijs dat we met zijn vijftigen, plus Nederlof en Bergink, een muzikaal feestje beleefden.

Peter van der Stoel
cantor-organist van de Ledevaertkerk

(foto's de hr. R Brouwer)

“Van Bronnen en Beken."

”Het riviertje de Mark van de bron in Merksplas tot de monding in het Volkerak was de verbindende schakel in het derde en laatste Chaamerconcert van de Ledevaertkerk in Chaam op donderdag 20 augustus. Zoals alle Chaamerconcerten van 2015 stond ook dit concert in het teken van het 200 jarig bestaan van het van Hirtum Ledevaertorgel. Dit maal droegen Pien Storm van Leeuwen en Olaf Douwes Dekker gedichten voor uit hun grote oeuvre en de gelauwerde organist Gerben Mourik uit Gouda improviseerde tussen en op basis van deze poëzie op het orgel.

Verrassend was het om te ervaren dat het geruis van het riet, de peppel- en wilgen bladeren herkenbaar en voelbaar werden in de mooie tonen van het Ledevaertorgel. Men waande zich langs de Mark, zag de waterjuffers, ijsvogeltjes of Canadaganzen. Ja, ook de terugkeer van de Mark in de stad Breda, een ophaalbrug, een dijk en als laatste de zoute schorren in de Delta werden verwoord en omgezet in klanken.

De aanwezigen hebben genoten van de beeldende woorden die beeldende klanken ontlokten en beeldende klanken die beeldende woorden deden beleven. Na een glas wijn in de consistorie ging eenieder huiswaarts vol van een prachtige avond en met Gershwin’s swingende tonen van het epiloog nog in het gehoor. Wat hebben we een mooi orgel en wat werd die prachtig bespeeld!!

Victor Molenaar